Toppfotball i Gjøvikregionen

Kronikk i OA den 23. juni 2016 av Dag Arnesen

Norsk Toppfotball er det mange som mener noe om, kanskje ikke så rart da fotball sannsynligvis er den idrettsgrenen med flest utøvere, og den sporten som får mest oppmerksomhet, ja faktisk også i vår kalde del av den globale fotballkula. Hvor vil man egentlig med toppfotball på dame- og herresiden i Gjøvikregionen?

Idrettsglede er det flust av i Gjøvikregionen. Vi leser daglig om hardtarbeidende skiløpere, hoppere, vektløftere, håndballspillere, og andre flotte idrettsutøvere på nasjonalt og internasjonalt nivå. I fotballsammenheng vil man så mye og satser så hardt, men allikevel kan det se ut som at toppfotballresultatene uteblir.

For tabellene lyver ikke, resultatene over tid lyver ikke, tradisjonen lyver ikke Det er tøffe tak å satse på hver sin tue, og det kan fort koste mer enn det smaker. Skal man fortsette «grendetaktikken» og kjempe lokalt mot hverandre i higen etter en mulig kortvarig suksess der fremme?

Det er fostret mange gode talenter i Gjøvikregionen, så det står ikke på det. Men utfordringen er at de fleste utfører sine største bragder andre steder enn på hjemmebane, og det er etter hvert blitt ganske mange toppklubber i andre deler av landet som har nytt godt av våre beste jenter og gutters fotballtjenester.

Gjøvikregionen har hatt sine glansdager med cupgull og toppdivisjonsspill, og det er stor stolthet å spore i klubbhusene til Gjøvik-Lyn, Kapp og Raufoss. Vil man at dette skal skje igjen? Tenk og på ny få til skikkelig toppfotball der klubbene organiserer toppsatsingen med ett mål for øye; å ta opp kampen mot klubber som Lillestrøm, Vålerenga og Stabæk. Få til toppfotballag på dame- og herresiden som kan hamle opp med de beste. Regionen kan klare det igjen, men det er annerledes nå enn før, nå må man stå samlet for å nå toppen, først da kan man skape fotballhistorie i Gjøvikregionen på ny.

Fotball er engasjement og følelser. Å drive toppfotball i sin egen lille grend er en utfordring, og jeg tar av meg hatten for dem som år etter år kjemper for at det sportslige og budsjetter skal være på stell, og som har en evig tro på at noe stort skal skje, og gjerne bli stabilt over tid. God økonomi og stabilitet i drift er helt avgjørende for å lykkes i kampen mot de store i norsk fotball. I god økonomi legger jeg også egenproduksjon av spillere som vil bli i regionen, ta utdannelse og leve sine liv i en levende region full av muligheter. Gjøvikregionen har så mangt, 60 000 innbyggere, spennende jobber, internasjonale skole, universitet og et yrende kulturliv. Med andre ord et helt topp utgangspunkt og grunnlag for toppfotball.

En Toppseriekamp i Gjøvikregionen: «Se for deg følgende scenario der OAs Knut Befring kommenterer en framtidig toppfotballkamp i Gjøvikregionen; Kjære OA TV seer, velkommen til xx stadion, det er en flott dag, og vi gleder oss til et spennende oppgjør mellom våre gutter og de regjerende mesterne fra Molde. Da er kampen i gang, og vi går rett i angrep, nydelig pasning fra Eina Sportsklubb ut på flanken hvor Snertingdal IF lurer av venstrebacken med en nydelig overtrekksfinte, innlegget kommer, det er perfekt lagt, og der kommer Vardal IF på i et glimrende timet løp og stanger ballen inn bak moldekeeperen som er sjanseløs, nydelig angrep, og 1–0 til oss! Vi er nå over i andre omgang, og FK Toten har stoppet alt av farlige situasjoner fra motstanderen i dag, med god hjelp fra en suveren Kolbu/KK i mål. Raufoss fotball og FK Gjøvik-Lyn kombinerer fint på høyresiden og fører ballen framover fra backplass, tar med seg Biri IL i det oppbyggende spillet, Bøverbru IL støtter fint opp og legger en lissepasning på tvers til Kapp IF som crosser tilbake til en godt plassert NFK Breiskallen som sender ballen videre til Redalen IL som prøver på innlegg, men motstanderens back blokkerer til corner. Hør på stemningen som stiger når Reinsvoll IF gjør seg klar til å ta den vante farlige innoverskrudde corneren vi så mange ganger før har sett i nota. Hele laget står klare inne i feltet. Corneren slås, og Skreia IL stusser på første, og på bakre kommer Vind IL og setter ballen kontant i mål, 2–0 og for en jubel! Dommeren blåser av kampen etter nok en underholdende toppfotballkamp her i Gjøvikregionen. Vest Torpa UL, Valdres FK, Torpa IL, Ulnes IL, Vang FK, Toppen IL, Søndre Land IL og Varde IL stormer banen og hyller sine lagkamerater etter nok en flott hjemmeseier.

OA og Knut Befring takker for i dag, og ønsker velkommen tilbake om to uker når SK Brann kommer på besøk.«

Herlig ikke sant?! Jeg spør, hvorfor ikke? I disse tider da samhandling og fellesskapstanken er mer aktuell enn noen gang, kan fotballen i regionen gå foran som et godt eksempel. Gi breddeklubber gode vekstvilkår for lek, moro og talentutvikling i hver sin grend, men tenk stort, og la de som vil til topps konkurrere og jobbe sammen med de beste. Noen klubber har samarbeid om blant annet talentutvikling allerede, og det er bra, men det er ikke nok. For å lykkes trenger alle å samles om en felles satsing, gjerne på nøytral grunn – på tide å bygge en bro mellom klubbene?

Tidligere fotballpresident Yngve Hallén har i en artikkel på NFF sine sider uttalt følgende; «Skal vi løfte norsk fotball er vi avhengig av alle, ha høyere kvalitet i alle ledd, lære av våre feil og at mangfoldet skal være vår styrke». En egen toppklubb i Gjøvikregionen med felles målsetting vil med stor sannsynlighet trigge investorer, næringslivet, det offentlige og publikum til å virkelig få til noe stort, kan man ha troen på det? Selv er jeg klar for å jobbe og bruke tid for å få til toppfotball, men det er kun hvis regionen vil gjøre noe, og det samlet.

Vignettfoto

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *