Brexit – er her – for real

Etter tre års kamp er dagen endelig her, for halve UK .

Det er lagt opp til en overgangsperiode som varer til 31. desember 2020. Det betyr at en del ikke vil bli endret umiddelbart. 

Storbritannia går umiddelbart ut av institusjonene i EU-systemet, blant annet vil det ikke lenger sitte britiske representanter i EU-parlamentet. De 73 britiske representantene i EU-parlamentet har pakket ut fra kontorene sine denne uka. Men Storbritannia vil fortsette å være en del av det indre marked og tollunionen så lenge overgangsperioden varer. Derfor vil den største endringen merkes først etter utgangen av 2020. Da skal Storbritannia ut av både tollunionen og det indre marked.

Etter 2020 vil Storbritannia, uansett om det oppnås en handelsavtale eller ikke med EU, ha en løsere tilknytning til EU enn hva for eksempel Norge har, siden Norge deltar i det indre marked gjennom EØS, noe Storbritannia ikke skal. 

Les mer i Aftenposten

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *