Gi SMB forutsigbarhet og mulighet til å tenke langsiktig

Fra OA 30/3: Nå roper de et varsko og liker ikke det som skjer i næringslivet om dagen. De ber om en tilfredsstillende og treffsikker kompensasjonsordning. Monika Ryan Gillerhaugen er manager og rådgiver/revisor. Dag Ramsberg er partner og ansvarlig for små og mellomstore bedrifter i BDO.

– Bedrifter på veg til skifteretten

Fredag kom krisepakken fra regjeringen. Denne uken er det ventet flere tiltak. Hvem som får hva er usikkert. – Vi har et stort utvalg av lokale virksomheter som treffes knallhardt og som har en fot i døra til skifteretten, sier Ramsberg. Han mener at koronakrisen kan forandre norsk næringsliv og skrev derfor et brev på vegne av BDO til næringsminister Iselin Nybø (V).

– Hvis kompensasjonsordningen regjeringen tilbyr ikke er god nok, kan vi i 2021 ha et næringsliv i Norge som primært består av statseide og utenlandskeide virksomheter. Mer enn 95 prosent av norske bedrifter er små og mellomstore med under 20 ansatte. Disse virksomhetene står for 42 prosent av verdiskapingen fra private selskaper i Norge og 62 prosent av sysselsettingen i norsk næringsliv, sier Ramsberg og Gillerhaugen.

– Tiltakspakka er ei «ventepølse»

De sier det må komme flere tiltak og det som kom fredag var å betegne som ei «ventepølse».

– Svært mange av disse har mistet sitt inntektsgrunnlag, både fordi staten har pålagt dem å stenge eller fordi smittevernrådene gjør at kundene holder seg unna. En kompensasjonsordning som kun dekker en begrenset del av driftskostnadene, vil ikke være nok. En ansvarlig bedriftsleder plikter å ta den tunge veien til skifteretten hvis det i overskuelig framtid ikke er mulig å drive med lønnsomhet, sier Ramsberg og Gillerhaugen.

– Virksomheter som har fått pålegg om å stenge må få dekket inntil 100 prosent av sine driftskostnader. Andre virksomheter som har fått et dramatisk inntekts fall må få dekket en stor nok andel av sine driftskostnader til å overleve, sier Ramsberg.

– Vi stolte på Solberg

Mage små og mellomstore bedrifter har tatt risikoen slik som statsministeren ville.

– Så sent som 6. november i fjor sa statsminister Erna Solberg at «hvis vi ønsker et samfunn hvor gründere skal våge, så må det både være lov å feile og lov å lykkes». Mange har fulgt Solberg regjeringens oppfordringer siden 2013 om å ta risiko og starte nye virksomheter. Mange av disse har lyktes i å skape suksessfulle bedrifter, skapt arbeidsplasser og bidratt vesentlig til fellesskapet gjennom skatter og avgifter. At de nå plutselig ikke er levedyktige skyldes ikke at de har tatt for høy risiko, men at de er beordret til å stenge eller stenger på eget initiativ for å bidra til å redusere smittespredning, sier Ramsberg.

«BDO er Norges største revisor og rådgiver for små og mellomstore bedrifter. 2400 kunder og 80 ansatte i Innlandet. I Gjøvik, Toten, Land og Valdres har firmaet 950 som betjenes av de 35 ansatte i Gjøvik. gi SMB forutsigbarhet og mulighet til å tenke langsiktig BDO er Norges største revisor og rådgiver for små og mellomstore bedrifter. 2400 kunder og 80 ansatte i Innlandet. I Gjøvik, Toten, Land og Valdres har firmaet 950 som betjenes av de 35 ansatte i Gjøvik.«

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *