Fra Aftenposten 14/4

Nytt om KORONA:

Verden våkner til liv igjen etter påske. I dag passerte antall døde i verden av koronaviruset 120.000 totalt. I Norge er det stadig færre som er innlagt på sykehuset med koronasmitte.
Det nærmer seg at Norge skal åpnes forsiktig igjen. 20. april skal barnehager åpnes og hytteforbudet heves. Senere får flere skoleelever komme tilbake til klasserommet, og frisørene kan åpne dørene igjen. Men i Oslo, som er hardt rammet av viruset, kan det ta litt lengre tid. Tirsdag bekrefter byrådsleder Raymond Johansen (Ap) at ikke alle barnehager i Oslo vil åpne igjen 20. april. – Oslo er i en særstilling som episenter for koronaviruset i Norge. Vi bor tett og lever tett, sier Johansen til VG. Derfor er det sannsynlig at hovedstaden vil trenge litt mer tid før ting kan åpnes igjen for fullt. Etter det Aftenposten kjenner til, vil blant annet barnehagene i bydel Grorud holde stengt i en uke til.

22 forskere går hardt ut mot Sveriges håndteringen av viruset. I et debattinnlegg hos svenske Dagens Nyheter ber de om at politikerne tar ansvar. Forskerne peker på at mens det i Norge er politikerne som fatter beslutningene, har Sverige overlatt det til fagpersoner. De ber også om flere inngripende tiltak som vi kjenner igjen. Blant annet ber de om at skoler og restauranter stenges, og at alle som jobber med eldre, skal få smittevernutstyr, og at det skal testes mye mer.

Natos forsvarsministere skal møtes onsdag over en videokonferanse. Da er det bare én ting de skal snakke om: koronaviruset. – Selv om vi har sett en avtagende vekst i noen land, fortsetter covid-19 å berøre oss alle. Sykdommen har en fryktelig pris, sier generalsekretær Jens Stoltenberg før møtet. Nå hjelper Nato-landene hverandre gjennom situasjonen med både kompetanse og utstyr som feltsykehus, sykehusskip og pasienttransport. Samtidig understreker Nato-sjefen at det er viktig å bekjempe spredning av falsk informasjon og forsøk på å utnytte krisen til å spre propaganda.

27. mars trådte den midlertidige koronaloven i kraft. Det er en fullmaktslov som gjør at regjeringen raskt skal kunne endre lover og bestemmelser for å håndtere følgene av krisen. Stortinget bestemte at den bare skulle vare i én måned, men regjeringen har foreslått å forlenge til 27. mai.Onsdag før påske gikk høringsfristen til forslaget ut, og svarene tyder på at det ikke er kraftig motstand mot utvidelsen.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *