Hvem er vi, og hvorfor gjør vi det vi gjør?

Torkild Sköld sier at uansett hvor og hvordan du jobber, er du alltid administrerende direktør i det foretaket som kalles deg selv. I denne posisjonen tar man daglig beslutninger og gjør ting som påvirker hvordan man selv utvikler og forvalter seg selv. LederNytt har bedt Sköld forklare hvordan vi kan ta egne, gode beslutninger og valg for å styrke vårt personlige lederskap.

Sköld forklarer at vi tar en rekke beslutninger fra vi våkner om morgenen til vi legger oss om kvelden.

– Med alle steg vi tar og hvert eneste ord vi bruker, leder vi oss selv. Hvis vi ikke innser at vi leder oss selv, finnes det en risiko for at vi blir ledet. Hva er så lederskap? Du kan ikke ta på det, på samme måten som du kan ta på et tre. Det er veldig personlig for hver enkelt. I mitt arbeid gjennom 30 år ser jeg klare faktorer som skiller seg ut når det gjelder god selvledelse. Det handler mye om hva dine verdier er, fordi det er det du bygger lederskapet ditt på. Hvis du ikke er bevisst på dine egne verdier, er det en stor sjanse for at du begynner å lytte til andres verdier. Da har du ikke noe personlig lederskap. I Sverige har vi 10 millioner innbyggere, og folkehelsestatistikker viser at 1 million av dem spiser antidepressiva. Hvordan kan dette skje i land som Sverige og Norge, der vi har det så bra?

«Du som leder bør være nysgjerrig på dine ansattes verdier og få dem til å drive etter sinlidenskap og sin glød i stedet for sjefens verdier.»
«Vi er så prestasjonsfokuserte i dag, men det hjelper lite når veldig mange av oss ikke vet hvem vi er eller hvorfor vi gjør det vi gjør.»

– Når du ikke er bevisst på dine egne verdier, går du hele livet gjennom og presterer og utfører basert på noen annens verdier. Hvis du ikke vet hva som er viktig for deg, vil du ikke orke å stå i situasjonene over tid. Vi som samfunn legger stor vekt på mål, budsjetter, strategier, men folk har ikke forstått hvorfor, noe som gir stress og press. Men den dagen du forstår hvorfor du gjør det du gjør, da snakker vi om glød og lidenskap og du kommer mye lengre. Da trenger du ingen antidepressiva, sånn satt på spissen. Men mange gidder ikke engang begynne å lete etter verdiene sine.

Du er ikke det du gjør

– Du som leder bør være nysgjerrig på dine ansattes verdier og få dem til å drive etter sin lidenskap og sin glød i stedet for sjefens verdier. Det handler om å stoppe opp og reflektere – hva holder du på med, og hvorfor gjør du det? Still enkelt spørsmålet «hvorfor»? Hvorfor er jeg her, hva driver jeg med? Folk kan stort sett ikke svare på det. I dag skal vi ha så mange verktøy og metoder for å kunne prestere, og på den veien har vi løpt fra oss selv. Det er viktig å skille på hvem vi er og hva vi gjør. Vi kan gjøre feil, men det er ingen feil på oss. Vi kan be om unnskyldning for hva vi har gjort, men vi skal aldri trenge å be om unnskyldning for den vi er. Klarer vi ikke skille på dette, så opplever vi at vi er en feil når vi gjør en feil. Da takler vi ikke negativ feedback, fordi vi føler at det går på oss som person.  

– Hvordan skiller du på hvem du er og hva du gjør? Alt vi har gjort i livet, alle valgene våre, har formet oss til den personen vi er nå. Men vi er så mye, mye mer enn det vi gjør. Hvis jeg spør deg hvem du er, og du svarer «selger». Du er et menneske, men jobber med salg. Vi tror at vi er våre jobber, det vi gjør. Mister vi jobben, mister vi identiteten vår. Blir vi bevisste på våre egne verdier, får vi det bedre med oss selv, og vi presterer bedre. Arbeidsglede krever også at vi vet hvorfor vi har valgt akkurat den jobben.

Du er best på å være deg selv

Sköld understreker at i ditt personlige lederskap skal du ikke ta noe personlig, unntatt din egen vilje. Han mener at ingen kan såre deg uten din tillatelse og at du ikke bør sammenligne deg med andre.

– Hvis du forsøker å styre etter mål, budsjetter og strategier, men ikke vet hvor du er i livet, blir det vanskelig å finne gløden til å oppnå målene. Hvis jeg for eksempel skal kjøre til Oslo og ikke vet hvor Oslo ligger, ikke har GPS i bilen eller på mobilen, og du kommer til meg med et papirkart. Hvis jeg ikke vet hvor jeg er, har jeg da noe nytte av det kartet? Vi er så prestasjonsfokuserte i dag, men det hjelper lite når veldig mange av oss ikke vet hvem vi er eller hvorfor vi gjør det vi gjør. Her ligger det store hinderet for personlig lederskap. Ungdommer i dag har faktisk større fokus på hvorfor de gjør noe enn hva de skal gjøre, og dette er koblet til verdier og hvem vi er. Ungdommer i dag er derfor ofte bedre på selvledelse enn oss som er mer erfarne.

– Et annet stort problem for personlig lederskap er at vi hele tiden sammenligner oss med andre. Vi vet ikke hva vi leter etter, det er derfor vi ser på andre og hva de gjør og tenker. Hvis vi ikke aksepterer oss selv og hvordan vi ser ut og hvordan vi er fullt og helt, så kommer det aldri til å føles bra å være seg selv. Det blir ingen god selvfølelse. God selvfølelse er viktig for godt selvlederskap. Vi sier at «du er god nok som du er», men det er faktisk en løgn. Du er aller best på å være deg selv, det er jo ingen andre som kan være det! Mange går faktisk omkring og føler seg verdiløse, spesielt hvis de kun identifiserer seg med jobben og noe går galt. Våre følelser kommer ikke basert på hva andre gjør eller mener, men hvordan vi tolker det andre gjør. Selvledelse innebærer at må ta ansvar for våre egne følelser og hvordan vi tolker ting. Vi må tørre være sårbare, tørre gjøre feil, avslutter Sköld.

Skölds tips til bedre selvledelse:

1. Bli bevisst på dine egne verdier. Hva er viktig for deg? Start med å skrive en liste på så mange du kommer på. Så rangerer du dem til du sitter igjen med et par-tre som er aller viktigst for deg. Om du ikke vet hvor du skal begynne, søk på «finding personal values» på YouTube.

2. God selvledelse innebærer å ha tillit (se egen faktaboks). Finn ut hva det betyr for deg! Ikke mange kan svare på dette. Hvis du ikke har tillit til deg selv, kan du ikke ha god selvtillit og god selvfølelse.

3. Hva trenger du for å ha det bra i det daglige? Det er ikke målet som er det viktigste, men reisen dit. Jeg har aldri satt meg et mål siden den dagen jeg begynte å jobbe. Setter du et mål, er risikoen stor for at du stopper når du oppnår det.

4. Finn ditt indre kompass i stedet for å sette deg mål. Da finner du retningen du skal i, og kan vurdere om du er på rett vei. Du kan faktisk ikke vite hvor langt det er mulig å nå!

Skölds personlige «tillitsliste»:

Tillit for meg betyr følgende:

1. At jeg har tillit til evnene og ferdighetene mine.

2. At jeg våger å være meg selv og slippe kontrollen og ikke bry meg om hva andre mener.

3. At jeg kan gjøre feil, at jeg ikke er en feil.

4. At jeg gir for å gi, ikke for å få noe tilbake.

Om Torkild Sköld

Torkild Sköld er siviløkonom, yrkesoffiser, pedagog og foredragsholder, og har jobbet med lederskap i over 30 år både i Sverige og internasjonalt. Les mer på torkilskold.se

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *