Hva vet vel vi om folk…

De færreste har vært med å konkurrert i OL, spilt i eliteserien, blitt toppolitiker, ei heller er det mange som blir toppledere og sørger for verdiskapning gjennom å skape arbeidsplasser dertil skatteinntekter. MEN alle har en unik historie som er verdiskapende for en selv og de nærmeste.

Det jeg vil frem til er at vi vet faktisk ganske lite om folk, selv de nære oss.

I Norge er vi ikke kjent for å være særlig åpne; om hva vi har gjort, våre bragder, eller våre feil. For eksempel å fortelle noen hva vi tjener er høyst uvanlig i vår kultur. Gjennom at vi ikke kjenner hverandres historie og ærlige jeg, så innbiller jeg meg at det blir desto mer synsing og konspirasjonsteorier om menneskene rundt oss.

Hva om alle hadde kunnet fortelle sin historie i et hefte, ei bok eller et annen passende medie. Kunne vi forstått og lært mer om hverandre da, og akseptert, respektert og hatt mindre fordommer og konspirasjonsteorier om naboen eller en bekjent. Lytter vi for lite, og er vi for lite interessert i andre og mest opptatt av oss selv.

Jeg bare spør, for etter å ha lest boka «Fra Høibyhøgda til Squaw Valley» av Lorentz Moe, slår det meg at det befinner seg et helt menneske bak idolet, stjerna og innbyggeren Einar Østby, som så mange sikkert har dannet seg sitt eget bilde av.

Boka kan anbefales, den er usminket og ærlig, og forteller en historie om en skihelt fra veldig små kår, med en familiekjærlighet til etterfølgelse. Fortellingen om å komme fra et skikkelig grisgrendt strøk og ta verden med storm, om hvordan hjemkommunen reagerer og ikke minst den norske janteloven. Og hvordan blir egentlig hovedpersonen selv påvirket av en slik overgang.

Jeg kjenner til både Einar og Lorentz, to helt forskjellige karakterer med hver sine unike historier. Gjennom denne boka vet jeg nå mye mer om selve mennesket Einar, ikke bare bragdene, og historiene fra hjembyen etter karrieren.

Det er virkelig nyttig og få mer kjennskap om folk man trodde man kjente, men som man egentlig bare danner seg et bilde av gjennom andre, uten å vite sannheter og fakta. Respekt!

Og når dette er sagt så finnes det da heller ingen bedre til å skrive en biografi enn Lorentz Moe.

Ps. Prøv å løpe 10 000 meter på under 50 minutter. Einar har personlig rekord på 31 minutter…

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *