Formel 1 – 2021

2020 var året jeg skulle oppleve formel 1 sirkuset for første gang på nært hold. Turen til Nederland i mai ble naturlig nok avlyst da Covid-19 satte inn.

Min kompis og jeg valgte å sette billettene på hold og håpe på bedre tider i 2021. Og den 3. september forsøker vi igjen å oppleve Hamilton, Vettel, Verstappen og unge lovende Mick Schumacher. Under kan du lese fakta om årets sesong, vi gleder oss!

Av Sondre Moen Myhre, Aftenposten

Med Lewis Hamilton (36) i spissen har Mercedes vunnet de syv siste Formel 1-sesongene. Nå spår flere at tyskernes tid som eneherskere er over.

«Fotball er et enkelt spill. 22 menn jager en ball i 90 minutter, og til slutt vinner tyskerne.»

Engelskmannen Gary Linekers sitat fra fotball-VM i 1990 er udødeliggjort.

I bilverden kunne han omgjort sitatet sitt litt til: Formel 1 er en enkel sport. 20 menn kjører i 305 kilometer, og til slutt vinner tyskerne.

De siste syv sesongene har tyske Mercedes ikke bare dominert. De har vært fullstendig utilnærmelig for resten av konkurrentene. Av 138 løp i denne perioden har Mercedes vunnet 102 av dem. Det har ført til syv strake konstruktørmesterskap. I seks av årene har Lewis Hamilton vunnet førermesterskapet. Det ene året han ikke gjorde det, var det tidligere lagkamerat Nico Rosberg som vant.

De andre lagene har måttet konsentrere seg om annen og tredjeplass. At Mercedes skal vinne, har nærmest vært bestemt på forhånd. Helt frem til denne sesongen. Nå tror flere at Mercedes endelig vil kunne få konkurranse.

Har hatt trøbbel

– Hvis det blir en tett kamp nå, så er det veldig etterlengtet. Det er det ingen tvil om, sier Viasat-kommentator Atle Gulbrandsen.

For før sesongstart har tyskerne hatt trøbbel. Samtidig har det østerrikske laget Red Bull levert strålende prestasjoner på testløp før sesongstart i Bahrain.

Det har fått ellers så seiersvante Mercedes til å tone ned forventningene før sesongen.

– De kan være favoritter om de vil. De ser sterke ut, sier Hamilton.

Teamsjef i Red Bull, Chris Horner, fnyser derimot av uttalelsene fra Mercedes-leiren.

– Selvsagt forsøker Mercedes å flytte søkelyset vekk fra dem. Realiteten er at de er syv ganger regjerende mester, og det er opp til oss å minske gapet og gi dem kamp, svarer han.

Tre ting taler for tett sesong

Men grunnene til at flere eksperter peker på en tettere Formel 1-sesong enn på lenge, er flere og velbegrunnede.

1. Red Bull har taklet regelendring best

Sist sesong opplevde Formel 1 flere punkteringer som skapte farlige situasjoner og kræsj. Grunnen ble definert til å være at bilene skapte for stort trykk ned mot bakken. Derfor ble det før denne sesongen innført en ny regelendring på hvordan «gulvet» bak på bilen skulle utformes.

– Dette ser det ut som om Mercedes sliter litt med. De har en mer ustabil bakende enn Red Bull slik det ser ut nå, forklarer Gulbrandsen.

2. Vidunderbarnets utvikling

Nederlandske Max Verstappen har så mange «yngst i historien»-markeringer i Formel 1 at man kunne fylt en hel artikkel med dem. De siste årene har Red Bulls gullgutt vært den som til tider har utfordret Mercedes-kjørerne.

Nå er han blitt 23 år og voksen. I Bahrain kjører han sitt 120. løp.

– Verstappen er den beste sjåføren i Formel 1, mener Horner før sesongen.

3. Den nye lagkameraten

I flere sesonger har Red Bull leitet febrilsk etter en lagkamerat til Verstappen som også kan samle pallplasser og poeng i konstruktørmesterskapet. Daniel Ricciardo, Pierre Gasly og Alex Albon har alle blitt byttet ut de siste tre årene.

I år har de hentet mexicanske Sergio Perez. Det er en flere av ekspertene har stor tro på vil prestere i Red Bull-bilen.

– Det tror jeg også. Han kan virkelig være med å kjempe om å vinne løp, sier Gulbrandsen.

Søndag får vi de første ordentlige svarene når tidenes lengste Formel 1-sesong (23 løp) starter i Bahrain.

Lagene i Formel 1 denne sesongen

1. Mercedes Førere: Lewis Hamilton og Valtteri Bottas

2. Alpine (tidl. Renault)

Førere: Estaban Ocon og Fernando Alonso

3. Haas

Førere: Mick Schumacher og Nikita Mazepin

4. McLaren

Førere: Lando Norris og Daniel Riccardio

5. Alfa Romeo

Førere: Kimi Raikkonen og Antonio Giovinazzi

6. Red Bull

Førere: Max Verstappen og Sergio Perez

7. Aston Martin (Tidligere Racing Point)

Førere: Lance Stroll og Sebastian Vettel

8. Ferrari

Førere: Charles Leclerc og Carlos Sainz

9. AlphaTauri

Førere: Pierre Gasly og Yuki Tsonda

10. Williams

Førere: George Russel og Nicholas Latifi

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *