Smarte grep for å bevare påskefreden på hjemmebane

Aftenposten, Kathrine Humberset

Eggene er spist opp, Netflix-katalogen er tom, og langfredag føles enda lenger enn den pleier. Det er nå du trenger ekspertenes tips om hvordan lette på trykket stemning i familien.

Hjemmekontor og hjemmeskole har vært hverdagen for mange i over ett år. Strenge restriksjoner har satt en stopper for besøk, reiser og fritidsaktiviteter. Aldri før har vi oppholdt oss mer innenfor husets fire vegger. Nå er det påske og tid for å tilbringe enda mer tid med våre nærmeste.

Her er ekspertenes tips til hvordan få det så hyggelig som mulig sammen.

1. Vær åpen, og møt hverandre med forståelse og respekt

Selv om noe er en selvfølge for deg, er det ikke sikkert det er det for partneren din. Fortell derfor hva som skjer på innsiden av deg. Del hva du tenker og føler. Lytt til hva den andre sier, og forsøk også å forstå hva som ligger bak det som blir sagt. Hva er det den andre egentlig føler ved å si det vedkommende sier? Er det et uttrykk for bekymring, fortvilelse, glede eller håp?

Å fange opp det emosjonelle er spesielt viktig i samtale med barn. De uttrykker gjerne bekymring og redsel gjennom sinne og frustrasjon. Her må du ofte være en emosjonell detektiv og ekstra nysgjerrig.

2. Husk at konflikt kan være sunt

Uoverensstemmelser og familiekonflikter er ikke bare negativt. Det er også naturlig og tidsvis sunt. La alle få komme til orde med sin mening. Lytt i stedet for å angripe eller gå i forsvarsposisjon. Husk å reparere etter en dum episode, slik at den dårlige stemningen ikke ødelegger flere dager.

3. Bli enige om hvem som gjør hva

I en familie er noen mer strukturert enn andre. Ikke la de som er mest strukturert bære ansvaret alene for rydding, vasking, måltider og hjemmeskole. Ta et nytt blikk på strukturen hjemme, og gjør endringer slik at alle er klar over hvem som har ansvar for hva hver uke. Med en enkel plan er det større rom for å være spontane og nyte dagene som kommer.

Spesielt nyttig kan det være å sette faste, praktiske oppgaver i system for å unngå hyppige krangler, diskusjoner og irritasjon. Dere kan for eksempel bli enige om at den ene vasker badet på tirsdager, mens den andre vasker klær på torsdager. Hold dere til planen. At avtalene overholdes, er nøkkelen til å unngå konflikt.

4. Sørg for egentid

Sannsynligheten er stor for at alle i familien har behov for alenetid. Kartlegg hvor mye og hvordan. Start med å definer hva som er din egentid. Er det å gå tur med hunden, eller å ta et langt bad uten at noen hamrer på døren? Eller er det å være i fred på rommet i to-tre timer? Respekter hverandres egentid.

5. Gå en tur

Forskning viser at en tur i frisk luft hjelper på humøret og vår evne til å løse hverdagsfloker. Noen legger turen til et fast tidspunkt, enten det er før jobbstart eller i lunsjen. Andre velger en tur med hunden når det koker i topplokket. Gjør det til en god vane som kommer både deg og familien til gode.

6. Ha det gøy sammen som familie

Det er lett å bli oppgitt av alle begrensningene og holde fokus på alt vi ikke kan gjøre. Det gjør oss ofte bare mer oppgitt. Hjelp hverandre til å se det positive i det vanskelige og de mulighetene som finnes.

Lag en liste for hva dere vil gjøre under pandemien. Kanskje kan det bli en hyggelig rutine å snakke med besteforeldre på video hver fredag eller ha spillkveld på søndager. Inviter til en familiedate hjemme. Bytt på hvem som planlegger og hvem som kommer til «dekket bord».

Se også litt lenger enn dagen i dag. Minn hverandre på det livet som kommer etter koronaen, og skriv ned planer for tiden etter pandemien. Drømmer og positive samtaler kan vitalisere en grå hverdag.

7. Sett av tid til partneren

Det er utfordrende å finne tid til bare å være kjærester i en tid hvor du lever ekstremt tett på barna dine. Det finnes likevel noe dere kan gjøre:

Unngå å sitte i forskjellige rom med hver deres aktivitet, eller i sofaen med hver deres mobiltelefon. For tiden er det ikke enkelt å reise bort en helg eller spise middag ute, men det er fullt mulig å gå en tur eller se en serie sammen. Nå som verden er så trang som den er, blir det ekstra viktig å dele felles opplevelser som kan bidra til at dere har noe å snakke om.

Det går også an å sette av en fast dag til kjærestetid. For noen er det en god løsning fordi det er forutsigbart, mens det for andre oppleves mer påtatt og unaturlig. Snakk sammen om hvordan dere ønsker å ha det og hva dere kan gjøre for å innfri hverandres behov.

Føler du at parforholdet ikke blir ivaretatt under pandemien? Snakk om det. De fleste forhold tåler å bli satt på vent og ikke bli pleiet like godt i en periode. Men da er det også viktig å være åpen om det.

8. Bli kjent med den andres kjærlighetsspråk

Bruk pandemien til å lære hverandres kjærlighetsspråk å kjenne.

Fortell den andre hvordan du viser kjærlighet, altså hva som er ditt kjærlighetsspråk. Uttrykker du den gjennom anerkjennende ord, tid, gaver, tjenester eller fysisk nærhet?

Hva er partnerens kjærlighetsspråk? Kanskje viser det seg at vedkommende uttrykker kjærlighet på en måte du ikke har tenkt over tidligere. Vær også åpen om hva du setter pris på at partneren din gjør for deg.

Her gjelder det altså både å anerkjenne hva den andre faktisk gir deg og å prøve å legge seg så tett opp mot den andres behov som mulig.

9. Skill mellom jobb og fritid

Ikke gjem deg bak jobb og mailer til enhver tid fordi du syns det er dårlig stemning hjemme. Det vil trolig bare gjøre det vondt verre. Før opp eventuell overtid slik du ville gjort ellers. Dette er tid som går på bekostning av fritid og kvalitetstid som par eller familie. Sett en grense for når dere skal logge av arbeidet for dagen.

Ekspertene

Kate Elin Søyland, par- og familieterapeut ved Åpen Dialog i Sandnes Søyland står bak tips 2, første del av 3, 4, 5, 6 og 9.

Helle Baadsvik, leder for familievernkontorene i Drammen og KongsbergBaadsvik står bak tips 1, andre del av 3, 7 og 8.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *