Det hjelper ikke bare å snakke om det, mener parterapeut Frode Thuen.
Likte du det?, sier den ene til den andre.
Deilig, men spagettien kunne kanskje ha kokt litt lenger, lyder svaret.
I tegneseriestripen ender det med krangling for det gifte monsterparet, og én av partene forlater bordet i sinne: «At jeg i det hele tatt kunne gifte meg med deg!»
Den er skrevet av Frode Thuen og illustrert av Arild Midthun i boken Rollemonster . Et ordspill på rollemønster – den onde sirkelen parforholdet kan bli fanget i, forklarer Thuen.
Pirking, masing, kjefting – det som får frem de dårlige sidene hos hverandre – er eksempler. Eller klaging om at spagettien er for lite kokt, i stedet for å skryte og takke for maten og innsatsen.
– Vi mennesker blir som dyr når vi blir angrepet. Dyr reagerer med motangrep, eller så stikker de av. Noen ganger står de helt stille, sier psykologen.
Heldigvis kan prefontal cortex komme oss mennesker til unnsetning.
Den delen av hjernen som gir oss mulighet til å tenke langsiktig og samtidig skille mellom kloke og ukloke reaksjoner.
Hjelper par over hele verden
– Jeg har faktisk hatt klienter bosatt i USA. Men hovedsakelig er de fra Bergen, sier Thuen.
I snart 30 år har han hjulpet kjærester, samboere og ektefeller med problemer. Thuen sier at i hvert parforhold lurer man på om partneren er der for deg, og om han eller hun egentlig bryr seg.
– Par som kommer i terapi, begynner ofte med historier om hvor ille partneren er, og vil ha en slags bekreftelse på hvor galt det de opplever, er, sier han.
Thuen trekker frem tre mønstre, hvor de to første er de vanligste i terapirommet:
. Pågående – unnvikende
. Pågående – pågående
. Unnvikende – unnvikende
Den pågående part har for eksempel noe på hjertet som han eller hun har lyst til å ta opp, mens den unnvikende part viser en avvisende holdning. Den pågående part svarer gjerne med å være mer insisterende, mens den unnvikende part føler seg angrepet og trekker seg mer unna.
Problemene oppstår når det har etablert seg et fast mønster som er vanskelig å styre unna, hvor uenigheter og diskusjoner ender opp i opphetede krangler eller ikke snakkes om i det hele tatt.
Hva gjør man da?
Et konkret råd
Ja, det hjelper å snakke om problemene i forholdet. Men ikke hvis det består av anklager mot den andre part, mener psykologen.
– Det er denne «du – ingen» som må ta slutt, sier Thuen.
Med det mener han at parforholdet ikke kommer ut av den onde sirkelen ved å peke på hva partneren gjør feil hele tiden: «Du gjør ditt, du gjør datt» eller «du gjør ikke ditt eller datt».
Det kaller parterapeuten en felle.
Thuens vinnerråd er:
– Vend blikket innover. Still deg selv spørsmålene: Hva er mitt bidrag til at vi kommer inn i disse dumme mønstrene? Hva kan jeg gjøre for å unngå det? Hva kan jeg gjøre mer av? Hva må jeg gjøre mindre av?
Strategien er på papiret ganske enkel, men den fordrer at begge to gjør en innsats og erkjenner at det er vi som har et problem, understreker parterapeuten.
– Det å skifte kurs krever mer enn å fortsette i det gamle mønsteret. Det gjelder å få frem i bevisstheten at «nå har vi en snuoperasjon».
Jo mer man klarer å løfte det frem som et prosjekt, jo lettere er det å støtte hverandre i det, sier han.
– Det krever kanskje at man ikke kan være like mye sammen med vennene sine som før, må jobbe litt mindre eller droppe treningen.
Rett og slett bruke prefontal cortex.
Selv ble Thuen skilt fra sin første kone før han fylte 30 år. Noen år etterpå giftet han seg på nytt.
Thusen ble selv skilt
Etter over 20 års ekteskap ble parterapeuten igjen separert. Thuen sier at han vet hva som skal til for å redde et forhold, men i det virkelige liv er det ikke rett frem.
Nå er han igjen sammen med kvinnen han ble separert fra.
– Vi har hatt våre utfordringer som alle andre og har absolutt vært inne i dårlige spor.
Og understreker:
– Selv om man er parterapeut, er man ikke immun mot disse dynamikkene. Det er alltid en fare for at man kan komme inn i disse dårlige sporene.
– Hva er rådet for å unngå rollemonsteret?
– Da må du lese boken, hehe.
– Denne boken trekker opp helt konkrete knep for hvordan du kan unngå å komme inn i disse sporene, eller hvordan du kommer ut av disse sporene, ler Thuen.
Frode Thuen
Født i 1961, fra Bergen og utdannet psykolog. Gift, fire barn.
Professor på Senter for kunnskapsbasert praksis ved Høgskolen på Vestlandet siden 2008.
Siden 1990-tallet har han hatt deltidspraksis som psykolog og parterapeut.
Har ukentlig samlivsspalte i Aftenpostens A-magasinet, som også publiseres i Bergens Tidende. Samlivsspalten ble første gang publisert i 2006.
Har gitt ut flere fagbøker og er nå aktuell med Rollemonster sammen med illustratør Arild Midthun.