Tale til ungdom Lena VGS.

Nå ble dessverre arrangementet for avgangsklassene avlyst på grunn av smittefaren, men talen var forberedt og jeg var klar.

Kjære alle sammen!

Mitt navn er Dag Arnesen, og jeg jobber som forretningsutvikler i IDT Solutions her på Lena.

IDT har egen fabrikk i Grytenga Øverskreien og vi har kunder over hele landet og i mange land ute i verden. Vår spesialitet er bearbeiding og utvikling av produkter innen aluminium. Vi har nesten 100 mill i omsetning og er 45 ansatte.

Så til dere unge lovende

Hvert år slutter mellom 5-10 000 elever på videregående skole i Norge. Det tilsvarer 3-5% av alle elever. Dette er tall som bekymrer oss alle. For vi trenger den fagkompetansen som videregående skole gir, og næringslivet og det offentlige er helt avhengig av å få tak i dere ungdommer som har gjennomgått en grunnutdanning innen aktuelle fagområder.

Dere som er her i dag jobber godt. Dere har de rette holdningen for nettopp å sørge for å få den grunnkompetansen som skal til for å oppnå valgfrihet og gå videre i livet. Det er en tøff hverdag og hard konkurranse om jobbene der ute, men i Norge er vi privilegerte og det er som jeg pleier å si; for den som vil er det BARE MULIGHETER.

Har jeg valgt noe jeg vil trives med?

Uansett hva dere planlegger fremover, om det er som lærling, påbygg eller et annet fag på vgs, så avslutt det dere starter på. Valgene kan endre seg og det er ikke sikkert at anleggsgartner, skogbruk, transport, arbeidsmaskiner eller det å være helsearbeider blir deres endelige yrkesvalg til slutt, men anbefalingen er å fullfør det dere har startet på. For den kompetansen dere opparbeider dere vil alltid komme til nytte, og husk det er ingen skam å snu, dere skal tross alt jobbe til dere er 70…(50 år til…😊…og da er det greit å holde på med noe man trives med.

Overgangen fra å være elev til å bli lærling? Ja, hva har den å by på.

Å begi seg ut i arbeidslivet vil bli en forandring for dere, voksne kolleger å forholde seg til, savnet av å ha de trygge vennene rundt seg, savnet av det enklere livet, det er å være student og bo hjemme.

Til dere som skal ut i lære, dere forlater nå den ordinære skolehverdagen, og går inn i en prøvetid på det ordentlige arbeidslivet, ikke bare faglig, men også som ansatt og medarbeider i en bedrift. Overgangen kan jo by på noen utfordringer, men mitt råd er å være aktiv, vær punktlig, still gode spørsmål og vær nysjerrig. Og har du ikke begynt å drikke kaffe enda, så er nok ikke debuten langt unna…😊

Og det er veldig bra at flere tar yrkesfaglig utdanning, det er et stort behov for deres kompetanse i fremtiden.

Skal jeg flyttet hjemmefra? Dette er spørsmål man stiller seg

Det vil dukke opp situasjoner som krever at vi tar vanskelige valg, der vi må forlate komfortsonen vår for å oppnå nye milepæler i livene våre, og det er nettopp det som gjør oss til den vi er.

Selv flyttet jeg som 17 åring på videregående 30 mil hjemmefra til et lite tettsted langt bort fra det trygge og vante. Det er ikke å legge skjul på at det var tomt og rart den første måneden, men alle var jo i samme båt, medelever kom fra alle steder, og vi ble en kjempegjeng som jeg minnes godt den dag i dag 30 år etter.

Når du ser tilbake og tenker på hva du er stolt av i livet ditt, uansett lengde, vil du huske situasjoner som var utfordrende, muligens overveldende, men fordi du fortsatte, seiret du.

Får du muligheten så er det ikke så dumt å komme seg en tur ut i verden, jobb eller skole en periode i et annet land vil gi dere gode perspektiver på hvordan forskjellene er, og ikke minst blir dere minnet dere på hvor godt og ryddig arbeidsliv og systemer vi har i Norge.

Husk, uansett om dere jobber inn-eller utland, så vil dere vokse med nye utfordringer.

Hvilke råd vil du utfra erfaringer i din bedrift gi disse ungdommene. Både fra personlig, men også med bedrifts brillene på.

IDT har selv erfaring med lærlinger, og for oss er de en veldig viktig ressurs. Våre vanlige rutiner og arbeidsmetoder blir utfordret, og miljøet har veldig godt av unge sultne personer som vil opp og fram, det smitter over på resten.

Selv var jeg Kongsvingers første kokkelærling, og jeg fullførte videregående, men jeg ble aldri kokk. Til det var jeg for glad i fotball og det førte meg til en annen vei og arbeidsvalg for fremtiden. MEN, jeg er glad i å lage mat, og min utdanning er langt fra bortkastet, tvert imot, det har gitt meg mangfold og nyttig kompetanse.

Sett dere mål, og er det noe du øsker å oppnå, grip det, gå etter det, så er det en stor mulighet at får du det.

Så er jeg som representant for IDT sports programforpliktet til å oppfordre dere alle til å holde dere i form, hvordan du gjør dette er opp til deg, men finn din treningsform som passer, tenk på din egen helse og velvære.

Da gjenstår bare å takke for meg og ønske dere masse lykke til videre med skolegang og arbeidsliv, … gled dere!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *