Spørsmål ved jobbintervju

I IDT Solutions ansetter vi flere om dagen, og her er noen spørsmål til hjelp for både intervjuer og kandidat.

1. Kan du fortelle meg litt om deg selv?

Dette spørsmålet virker så enkelt at mange velger å ikke forberede seg til det. Men det er faktisk ekstremt viktig. Her er greia: Ikke fortell om alle jobbene du har hatt eller hele din livshistorie. Istedenfor skal du presist oppsummere de merittene som viser at du er riktig person for jobben. Begynn med 2-3 spesifikke prestasjoner eller erfaringer som du ønsker at intervjueren skal vite om, så summerer du det ved å snakke om hvordan disse tidligere erfaringene har ledet deg til denne spesifikke rollen.

2. Hvor fikk du høre om stillingen?

Enda et tilsynelatende ufarlig intervjuspørsmål som brukt riktig gir deg den perfekte muligheten til å skille deg ut og vise hvor engasjert du er i firmaet. Om du for eksempel hørte om jobben gjennom en venn eller en forretningsforbindelse, fortell hvem det var og hvorfor du ble så gira på jobben. Hvis du fant jobben gjennom et arrangement eller en artikkel, fortell om det. Selv om du fant stillingen på finn.no, er det nå du kan dele nøyaktig hva som gjorde at du ble tiltrukket til akkurat denne jobben.

3. Hva vet du om firmaet?

Alle kandidater kan lese og analysere et firmas ”Om oss” side. Så når en intervjuer stiller dette spørsmålet er de ikke nødvendigvis ute etter å finne ut om du forstår firmaets visjon, heller det at du identifiserer deg med den. Begynn med å vise at du forstår firmaets målsetninger gjennom å bruke et par nøkkelord og fraser fra hjemmesiden, men så bør du gjøre det personlig. Si ”Jeg identifiserer meg med denne målsetningen fordi…”, eller ”Jeg tror virkelig på denne visjonen fordi…”, og del et personlig eksempel eller to.

4. Hvorfor ønsker du denne jobben?

Et firma ønsker alltid å ansette mennesker som brenner for jobben sin, og derfor burde du ha et godt svar på hvorfor du ønsker akkurat denne jobben. (Og hvis du ikke har det? Da burde du søke på andre jobber.) Først bør du finne et par punkter som gjør at rollen passer perfekt for deg (for eksempel ” Jeg elsker kundeservice fordi jeg elsker den kontinuerlige interaksjonen med andre mennesker og gleden jeg får av å hjelpe andre å løse et problem”), og deretter fortelle hvorfor du elsker firmaet (for eksempel “Jeg har alltid hatt en lidenskap for skolegang, og jeg synes dere gjør skikkelig bra arbeid som jeg har lyst til å være en del av”).

5. Hvorfor burde vi ansette deg?

Dette intervjuspørsmålet er direkte (og ganske skummelt!), men hvis du får dette spørsmålet er du heldig. Det finnes ikke en bedre arena der du kan selge inn deg selv om dine egenskaper til rekruttereren. Oppgaven din er å tilpasse svaret ditt slik at det tar for seg tre saker: at du ikke bare kan utføre jobben, du kan levere gode resultater; du vil passe inn med teamet og kulturen; og at du er den beste kandidaten for jobben.  

6. Hva er dine største profesjonelle styrker?

Intervjucoach Pamela Skillings anbefaler at du svarer nøyaktig (del dine reelle styrker, ikke de du tror intervjueren vil høre), relevant (velg de styrkene som er spesifikke for akkurat denne stillingen), og spesifikt (istedenfor ”kommer godt overens med andre” sier du for eksempel ”er god til å overtale” eller ”bygger sterke relasjoner”). Så bør du følge opp med et eksempel som viser hvordan du har benyttet disse egenskapene i ditt tidligere arbeid.

7. Hva er dine svake sider?

Foruten å se etter potensielle fallgruver, ønsker intervjueren ved å stille dette spørsmålet å finne ut av hvor god selvinnsikt du har og hvor ærlig du er. Så det er ikke aktuelt å svare ”Jeg klarer ikke å nå tidsfrister om enn livet mitt står på spill” eller ”Ingenting! Jeg er perfekt!”. Finn en balansegang gjennom å finne ut hva det er du har utfordringer med, men som du samtidig jobber med å forbedre. For eksempel er du kanskje ikke komfortabel med å snakke foran et stort publikum, men du har i den seneste tid tatt på deg ansvaret for å holde møter for å bli mer komfortabel med situasjonen.  

8. Hva er din største prestasjon?

Ingenting sier ”ansett meg” bedre enn en lang liste med utrolige prestasjoner i tidligere jobber, så ikke vær redd for å svare på dette spørsmålet! En bra måte å svare på er å bruke STAR metoden: Situation eller Task – Fortell om en situasjon og en oppgave du måtte gjennomføre for å gi intervjuer bakgrunnsinformasjon (for eksempel ”I min tidligere jobb som junior analytiker var det min oppgave å lede faktureringarbeidet”), men bruk hoveddelen av tiden din på å fortelle hva du gjorde (Action), og hva du oppnådde (Result). For eksempel kan du si ”I løpet av en måned fikk jeg strømlinjeformet prosessen, noe som sparte inn 10 arbeidstimer i månedene og reduserte feilfakturering med 25%”.

9. Fortell meg om en utfordring eller konflikt du har hatt på arbeidsplassen og hvordan du håndterte den.

Ved å stille dette spørsmålet ”ønsker intervjueren å få en oppfatting av hvordan du håndterer konflikter. Alle kan virke hyggelige og imøtekommende under et jobbintervju, men hva om du blir ansatt og Birgit på regnskap begynner å gå deg på nervene?” sier Skillings. Her vil du også ønske å bruke STAR metoden for å fokusere på hvordan du håndterte situasjonen på en produktiv og profesjonell måte, ideelt sett med en god avslutning ved at du for eksempel kom til en enighet eller kompromiss.

10. Hvor ser du deg selv om fem år?

Hvis du får dette spørsmålet må du sørge for å være spesifikk og ærlig om dine fremtidige mål, men du må også vurdere dette: En rekrutterer ønsker å vite om du a) har satt realistiske forventninger til din karriere, b) om du har ambisjoner (at dette ikke er første gang du vurderer spørsmålet), og c) om stillingen samsvarer med dine mål og ambisjoner. Det beste du kan gjøre er å gjøre en realistisk vurdering av hvilke muligheter denne stillingen gir deg, og svare i henhold til dette. Og om stillingen ikke automatisk leder dit du ønsker? Det er helt i orden å si at du ikke vet hva fremtiden bringer, men at du ser på denne jobben som en viktig erfaring på veien til å ta riktige beslutninger om fremtiden.

11. Hva er din drømmejobb?

Dette er også et spørsmål som skal avdekke om jobben samsvarer med dine karrieremål. Du vil helt sikkert få noen smil om du svarer ”fotballproff”, men det er bedre å snakke om dine mål og ambisjoner og hvordan denne jobben vil føre deg nærmere disse.  

12. Har du søkt på noen andre jobber?

Det er mange årsaker til at et firma stiller dette spørsmålet, fra det å finne ut hvem de konkurrerer mot til å lure ut av deg om du virkelig er dedikert til stillingen du søker. ”Det beste er ofte å si at du ser etter flere ulike muligheter innenfor firmaets virksomhet”, sier jobbsøkeekspert Alison Doyle. ”Det kan være nyttig å nevne at fellesnevneren til alle jobbene du søker på er at du vil få muligheten til å tilføre spesifikke egenskaper og evner du besitter. For eksempel kan du si at ”Jeg søker på flere stillinger blant IT konsulentselskap der jeg kan analysere klientenes behov og overføre disse til temaet på utvikling for å finne nye løsninger på teknologiske utfordringer.””

13. Hvorfor slutter du i din nåværende jobb?

Denne er tøff, men du kan være sikker på at spørsmålet kommer. Sørg for å være positiv – du har ingenting å tjene på å være kritisk mot dine tidligere sjefer. Istedenfor bør du legge det frem slik at det viser at du er klar for nye utfordringer, og at jobben du nå søker på passer bedre for deg enn dine tidligere eller nåværende jobb. For eksempel kan du si ”Jeg har et sterkt ønske om å være med på produktutvikling fra start til slutt, og jeg vet at jeg har en mulighet til dette her”. Og hvis du fikk sparken? Si det rett frem uten snikksnakk: ”Jeg ble dessverre oppsagt” er et helt ålreit svar.

14. Hvorfor ble du oppsagt?

OK, hvis du fikk det mye tøffere oppfølgingsspørsmålet om hvorfordu ble oppsagt (og sannheten ikke er noe du vil dele), er det uansett best å være ærlig (arbeidsmarkedet er jo ganske snevert). Men dette betyr ikke nødvendigvis at du ikke får jobben. Fortell hvordan du har vokst, og hvordan du nå tilnærmer deg arbeidet og livet som en følge av dette. Enda bedre er det om du også klarer å rette dine nye erfaringer og innsikt til styrker i den nye jobben.

15. Hva ser du etter i en ny jobb?

Hint: Helst de samme tingene som denne jobben tilbyr. Vær spesifikk.

16. Hvilket arbeidsmiljø trives du best i?

Hint: Helst et som ligner arbeidsmiljøet hos firmaet du søker deg til. Vær spesifikk.

17. Hvilken ledertype er du?

De beste lederne er tydelige, men fleksible, og det er akkurat hva du ønsker å formidle i ditt svar. (Tenk på noe som ”Siden enhver situasjon og enhver medarbeider trenger ulik strategisk tilnærming, har jeg en tendens til å tilnærme meg mine ansatte som en coach…”) Så bør du dele et par av dine beste øyeblikk som leder, som for eksempel da teamet ditt vokste fra fem til 15, eller når du coachet en ansatt som hang etter til å bli den mestselgende i firmaet.

18. Kan du gi et eksempel på en gang da du utøvde godt lederskap?

Avhengig av hva som er viktig for rollen, vil du velge et eksempel som viser frem dine egenskaper som prosjektleder (gjennomførte et prosjekt fra start til slutt, holdt mange baller i lufta), eller et som viser hvordan du erfarent og effektivt satte retning for et stort team. Og husk: ”De beste historier inkluderer nok detaljer til å både være troverdige og minnerike”, i følge Skilling. ”Vis hvordan du ledet denne situasjonen  og hvordan det representerer din ledererfaring og videre potensiale.”

19. Kan du gi et eksempel på en gang du var uenig med en beslutning som ble tatt på jobben?

Alle er uenige med sjefen sin en eller annen gang, men ved å stille dette spørsmålet ønsker intervjueren å finne ut om du kan være uenig på en produktiv og profesjonell måte. ”Du vil ikke fortelle historien om den gangen du var uenig i noe, men du bare lot det være fordi siden sjefen din var en drittsekk,” sier Peggy McKee fra Career Confidential. ”Fortell om den gangen dine handlinger utgjorde en positiv forandring på situasjonen, enten det var arbeidsrelatert eller førte til et mer effektivt og produktivt samarbeid på arbeidsplassen”.

20. Hvordan vil din sjef og dine kollegaer beskrive deg?

Her må du være ærlig (husk at dom du får jobben, vil rekruttereren ringe dine tidligere sjefer og medarbeidere!). Så må du prøve å få frem styrker og egenskaper som du ikke har nevnt tidligere i intervjuet, slik som at du har en god arbeidsmoral eller at du ofte hjelper andre som trenger det.

21. Hvorfor har du et hull i CVn?

Har du vært uten arbeid i en periode må du være ærlig på hva du holdt på med under tiden (og forhåpentligvis er det en haug av frivillig arbeid og andre selvutviklingsprosjekter der du brukte tiden på å lære noe nytt). Så bør du styre samtalen inn op hvordan du vil utføre arbeidet og bidra til organisasjonen: ”Jeg bestemte meg for å ta en pause i den perioden, men i dag er jeg helt klar for å bidra til organisasjonen på følgende måter”.  

22. Kan du forklare hvorfor du endret karriereløp?

Ikke bli satt ut av dette spørsmålet – bare trekk pusten og forklar intervjueren hvorfor du har tatt de karrierevalgene du har gjort. Desto viktigere er det å gi et par eksempler på hvordan dine tidligere erfaringer kan styrke denne nye rollen. De trenger ikke å være direkte overførbare, og faktisk kan det være mer imponerende når en kandidat kan få tilsynelatende irrelevant erfaring til å virke relevant for en rolle.

23. Hvordan håndterer du press eller stressede situasjoner?

”Velg et svar som viser at du kan møte en stressende situasjon på en produktiv og positiv måte, og at du ikke lar noe stoppe deg fra å nå dine mål,” sier McKee. En god fremgangsmåte er å snakke om hvordan du håndterer stress (å lage verdens beste gjøremålsliste, stoppe for å ta 10 dype åndedrett), og så fortelle om en gang du håndterte en stressende situasjon uten problem.

24. Hvilken lønn forventer du å få?

Regel nummer 1 før du svarer på dette spørsmålet er å ha undersøkt hva du burde få betalt ved å bruke ligningstall eller tjenester som Glassdoor. Du vil sannsynligvis kunne finne et anslag, og vi anbefaler at du ber om det høyeste beløpet i anslaget ditt – avhengig av din erfaring, utdannelse og dine kunnskaper. Så bør du la intervjueren vite at du er fleksibel. Det er viktig å formidle både at dine egenskaper er høyt verdsatt, men at du også er villig til å forhandle for å få jobben.

25. Hva gjør du på fritiden?

Årsaken til at dette spørsmålet blir stilt, er for å ”se om kandidaten vil passe inn i kulturen og gi den muligheten til å kunne vise frem sin egen personlighet”, sier den erfarne rekruttereren Mitch Fortner. ”Med andre ord; hvis noen spør deg om hva dine interesser er utenfor arbeid, er det helt OK åpne seg og fortelle hva som virkelig engasjerer deg. (Prøv likevel å holde det noenlunde profesjonelt – å si at du liker å ta noen øl på den lokale baren på lørdagskvelden er greit, men det er ikke greit å fortelle at du ikke liker mandager fordi du alltid er bakfull.)”

26. Hvor mange tennisballer kan du få plass til i en limousin?

1,000? 10,000? 100,000? Seriøst?

Ja, seriøst, du kan få slike gåter som dette, spesielt når du søker analytiske jobber. Men du må huske at intervjueren ikke nødvendigvis vil ha et eksakt svar – han ønsker å sørge for at du forstår hva du blir bedt om, og at du kan finne en systematisk og logisk måte å svare på. Så her er det bare å trekke pusten og begynne med kalkulasjonene. (Ja, det er helt i orden å spørre om du kan få låne penn og papir!)

27. Planlegger du å få barn?

Spørsmål om familiestatus, kjønn (”Hvordan vil du håndtere å lede et team bestående kun av menn”), nasjonalitet (”Hvor ble du født?”), religion eller alder er ulovlig, men de stilles fortsatt (og det ganske ofte). Selvfølgelig er det ikke alltid en negativ baktanke bak spørsmålene – intervjueren ønsker kanskje bare å finne noe å snakke om – likevel bør du vri eventuelle spørsmål om privatlivet ditt (og alt annet du mener er upassende) tilbake til jobben du søker på. For å svare på dette spørsmålet kan du si ”Vet du, jeg er ikke helt der enda. Men jeg er veldig interessert i hvilke karrieremuligheter dere har i dette firmaet. Kan du fortelle meg mer om det?”

38. Har du noen spørsmål til oss?

Du vet sikkert allerede at et intervju ikke bare er rekruttereren sin mulighet til å grille deg – det er også din mulighet til å undersøke om jobben er riktig for deg. Hva trenger du å vite om stillingen? Firmaet? Avdelingen? Teamet?

Dere vil gå gjennom mye av dette under intervjuet, så det er lurt å ha et par mindre vanlige spørsmål klare til denne runden. Vi liker spesielt godt spørsmål som er rettet til intervjuer (”Hva liker du best med å jobbe her?”) eller firmaets vekst (”Hva kan du fortelle meg om firmaets produktutvikling eller planer for videre vekst?)

Kilde: www.flexify.no

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *