Holde på folka eller miste?

Fra Aftenposten lør. 12/2-22

Fire av fem revurderer jobben de har. Næringslivet mangler arbeidskraft. Det kan du dra lønnsom nytte av.

Fire av fem har revurdert jobben

Konkurransen om arbeidskraft i Norge tilspisser seg. I fjor lå det rekordmange stillingsannonser ute på Finn.no, og norske virksomheter mangler 46.000 arbeidstagere, ifølge Navs bedriftsundersøkelse for 2021.

Samtidig har pandemien vist hvor avhengige norske bedrifter er blitt av utenlandsk arbeidskraft. I flere sektorer, som helse, bygg, anlegg og transport, har bedrifter slitt med å få nok arbeidskraft etter at grensene stengte.

Og de som er i jobb, er mer rastløse enn før. Den årlige arbeidslivsundersøkelsen Randstad Workmonitor viser at fire av fem arbeidstagere har revurdert eller delvis revurdert om jobben passer inn i hverdagen deres.

Halvparten av nordmenn er åpen for eller er allerede på jakt etter ny jobb.

Derfor ønsker ansatte å bytte jobb

Christian Børresen er direktør i bemanningsselskapet Randstad Norge. Han sier de forventer «svært stor bevegelse i arbeidsmarkedet i tiden som kommer». I rekrutteringsmiljøet snakkes det om en «ketchupeffekt»: Folk som har sittet stille i båten under pandemien, begynner nå å lete etter nye jobber.

Børresen mener det er flere grunner til at ansatte vurderer å flytte på seg:

  • Nordmenn har i gjennomsnitt samme jobb i fire til fem år. Men under nedstengingen har mange følt på usikkerhet rundt arbeidsmarkedet. Derfor har en del blitt i jobber de kanskje ville flyttet seg bort fra utenom pandemien.
  • På grunn av hjemmekontor har nyansatte fått begrenset opplæring og sosialt samvær. Det har gjort at mange kanskje ikke har fått bygget opp lojalitet til arbeidsplassen.
  • Den rette kompetansen er enda mer etterspurt nå, og bedrifter er villig til å overby hverandre i lønns- og arbeidsvilkår. Det kan friste ansatte til å bytte jobb.
Redd for å miste ansatte

Den økte konkurransen merkes godt i Asko Oslofjord. Det er færre dyktige sjåfører å velge mellom. Ifølge rekrutteringsansvarlig Geir-Tore Engebretsen er det et tydelig tegn på at tiltrekningen til transportyrket er for lav.

Men det er ikke bare i transportsektoren at bedriftene merker konkurransen om kompetente folk.

Nesten annenhver bedrift er nemlig mer redd nå for å miste viktige ansatte, enn de var før korona. Det viser en ny undersøkelse Næringslivets Hovedorganisasjon (NHO) har gjort blant sine medlemsbedrifter.

Av de 2593 bedriftene som har svar, er bekymringen størst innen transport og logistikk, reiseliv, bygg og industri.

Nå er det arbeidstagers marked

Under pandemien var mange redd for å miste jobben. Nå er bordet snudd, ifølge Børresen i Randstad. I flere sektorer er det arbeidstagers marked.

– En del folk har muligheten til å skifte jobb på dagen.

Administrerende direktør i NHO, Ole Erik Almlid, ser på situasjonen som en mulighet for å utvikle arbeidslivet.

– Bedriftene går fra å ha problemer med å rekruttere til å ha problemer med å beholde folk. Det gjør noe med kreativiteten i hva man gjør for å beholde ansatte.

Almlid mener det vil føre til tettere samarbeid på arbeidsplassen.

– I morgendagens arbeidsliv er vi enda tettere på de ansatte, med fokus på hvordan de skal ivaretas. De ansatte vil få enda mer å si i hvordan deres arbeidsplass utformes, sier han.

Kan ikke bare hente inn kompetansen

Mer enn åtte av ti bedrifter sier i NHOs undersøkelse at de vil gjøre noe nytt for å beholde sine ansatte. De fleste sier de vil innføre fleksibel arbeidstid eller gi høyere lønn. I tillegg mener bedriftene det er viktigere å vise frem hvilket samfunnsansvar de tar.

Men fremfor alt må bedriftene fokusere på å bygge kompetansen til de ansatte, mener NHO-direktør Almlid.

– Det å tro at man bare kan hente den kompetansen man trenger ved å hente inn nye ansatte i stedet for å utvikle dem man har, den tiden er over, sier han.

Likevel har bare 31 prosent av bedriftene sagt at dette er tiltak de vurderer. Almlid ber bedriftene revurdere.

– Det vi ser er viktig for at folk blir, er at du trives, at du blir tatt vare på. At du utvikler deg selv i jobben. De bedriftene som er gode på dette, er bedre på å beholde de ansatte.

I bransjer der det er stor konkurranse om ansatte, er ikke høyere lønn et viktig virkemiddel?

– Lønn er et av flere virkemidler i konkurransen om ansatte. NHOs medlemsundersøkelse viser at i den tøffe kampen om morgendagens arbeidskraft må bedriftene utvikle seg og være kreative, sier han.

Bedriftene er for treige

Det er helt naturlig at noen bytter jobb hvert år. Men det kan bli dramatisk hvis mange bytter jobb samtidig, uten at bedriften klarer å hente inn nye folk. Det sier Henrik Øhrn, fagansvarlig i HR Norge, en kompetanseorganisasjon for folk som jobber med HR og ledelse.

– Man mister kompetanse hver gang noen går ut døren. I tillegg er det veldig tidkrevende å erstatte ansatte, sier han.

Øhrn mener bedriftene burde være bekymret for ketchupeffekten. Likevel mener han at de fleste er trege på avtrekkeren.

– De gjør ikke noe før krisen er der. Mitt budskap til arbeidsgivere har vært at nå begynner det å skje noe der ute, nå kommer det en bølge. Likevel antar mange bedrifter at de ikke er truet, at ansatte har det bra, sier han.

Dette vil vi nordmenn ha

Almlids påstand underbygges av Randstads undersøkelse. Norge skiller seg nemlig ut som det landet i Nord-Vest-Europa der arbeidstagerne er minst opptatte av lønn når de tar karrierevalg.

Det de fleste bryr seg om, er å gjøre meningsfullt arbeid i et trygt og godt arbeidsmiljø, ifølge undersøkelsen.

De som velger å bli på arbeidsplassen sin, svarer at det gode arbeidsmiljøet er den viktigste grunnen til å bli. For de som velger å bytte jobb, er det lønn som trekker dem mot et annet sted.

Ifølge Børresen i Randstad kan man gå opp mellom 6 og 20 prosent i lønn hvis man skifter jobb.

Randstad Workmonitor
  • Er en global undersøkelse, som gjennomføres av bemanningsselskapet Randstad.
  • Spørsmålene handler om arbeidstageres tanker om arbeidslivet og karriere.
  • I overkant av 800 personer fra Norge har deltatt i undersøkelsen.
  • Undersøkelsen viser at 35,3 prosent er fornøyde med nåværende jobbsituasjon, men er åpne for å skifte jobb, og femten prosent leter etter ny jobb.
Tips til deg som vurderer å bytte jobb

Et presset marked kan gi arbeidstagere gode kort på hånden. Her er Christian Børresen i Randstad Norges tips til deg som vurderer å bytte jobb:

  1. Ta deg tid til å tenke på hva som er viktig for deg, både i jobben og på fritiden. Hva ønsker du i en jobb?
  2. Hvis det er stor etterspørsel etter din kompetanse, er du i en posisjon til å stille kritiske spørsmål i jobbintervjuet. Hvordan er arbeidsmiljøet og teamet? Hva er planen for opplæring og utvikling? Hvorfor skal du velge dem?
  3. Hvis du får et interessant tilbud om jobb et annet sted, benytt anledningen til å snakke med sjefen din. Se om du kan forbedre situasjonen din der du er. Arbeidsgiver kan kanskje ikke gi deg hundre tusen mer i lønn, men kanskje du ønsker deg nye oppgaver, roller eller andre ordninger på jobben.
  4. Ikke ta forhastede valg fordi du blir fristet med god lønn. Du kan mistrives likevel. Ta en ekstra runde med deg selv og familien, om dette er det du ønsker.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *