Arbeidsledighet opp eller ned…

Tirsdag var Olav Chen og finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) invitert til Oslo Handelsstands Forening for å komme med sine utsikter for norsk økonomi i 2023.

Politikere og frontfaget er hovedingredienser i økonom Olav Chens oppskrift på en myk landing for norsk økonomi. Chen er leder for allokering og globale renter i Storebrand Asset Management.

– Det brenner

Men er det mulig å unngå en smell for arbeidstagere og norsk økonomi?

Dette er en knivsegg både Norges Bank og regjeringen balanserer på. Chen tror det skal godt gjøres å lande mykt, og da definerer han mykt ved at arbeidsledigheten stiger 1–2 prosentpoeng. Men han mener regjeringen og frontfaget kan gjøre det mulig. Og beskjeden er klar:

– Vinduet er her og nå. Det brenner og dette er min pisk til politikerne, sier Chen.

Les Chens oppskrift for norsk økonomi: – Dette er min pisk – E24

Magnus Heldal kommenterer:

Chen tar feil, og det er fordi han tilsynelatende glemmer at Norge i stor grad konkurrerer om arbeidskraft i et internasjonalt marked. Lønnsveksten må derfor kraftig opp, slik at vi tiltrekker oss den arbeidskraften som vi har behov for, og slik at folk flest får råd til å betale regningene sine. Fagforeningene og frontfagsmodellen er uansett i stor grad spilt ut over sidelinjen, fordi veldig mange bedrifter i privat næringsliv tilbyr lønninger langt over tariff for å tiltrekke seg arbeidskraft.

Norge har råd til en høyere lønnsvekst, og vi trenger en høyere lønnsvekst. Inflasjonen drives i øyeblikket først og fremst av energiprisene, og i liten grad av lønnsveksten. En høy lønnsvekst vil også tvinge frem en helt nødvendig økning i produktiviteten.

Hvis vi ikke hever lønningene kraftig vil vi få enorme problemer med mangel på arbeidskraft, fordi få utlendinger gidder å komme til Norge å jobbe dersom de ikke tjener svært bra på det.

Å satse på å tvinge frem omskolering ved å presse opp arbeidsledigheten i bygg og anlegg er en farlig strategi, fordi denne bransjen har mange arbeidsinnvandrere som trolig vil velge å reise til andre land om de mister jobben.

Ellers er jeg helt enig med Chen i at det må kuttes kraftig i offentlig byråkrati og at vi må få tilbake flere av dem som har havnet utenfor arbeidslivet. Det bør i seg selv være en målsetting for regjeringen, for nå holder vi på å administrere og trygde oss i hjel.

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *