Toppfotball i Gjøvikregionen del II

Juni 2023; Gjøvik-Lyn yppet seg mot toppklubbene i en par cuprunder, så ble det mildt sagt bråstopp mot laget fra erkebyen Hamar. Ikke bare det, men pt. ligger laget på nedrykksplass med fare for å rykke ned til 4. nivå i norsk fotball.

Juni 2023; Raufoss sto for bragden å banke Viking på hjemmebane i cupen, og er nå klare for kvartfinalen mot overkommelige Kjelsås. Ellers så ligger laget pt. utsatt til i serien, og langt fra sikker kontrakt i OBOS-ligaen. Spørsmålet er; Kommer Raufoss til Ullevål 10. desember som Post Nord-ligaen lag…?

Ønsker vi stabil toppfotball i regionen må noe gjøres.

Norsk Toppfotball er det mange som mener noe om, kanskje ikke så rart da fotball sannsynligvis er den idrettsgrenen med flest utøvere, og den sporten som får mest oppmerksomhet, ja faktisk også i vår kalde del av den globale fotballkula. Hvor vil man egentlig med toppfotball på dame- og herresiden i Gjøvikregionen?

Idrettsglede er det flust av i Gjøvikregionen. Vi leser daglig om hardtarbeidende skiløpere, hoppere, vektløftere, håndballspillere, andre flotte idrettsutøvere på nasjonalt og internasjonalt nivå. I fotballsammenheng vil man så mye og satser så hardt, men selv med en cup bragd fra Raufoss om dagen, så ser det allikevel ut som om at toppfotballresultatene uteblir. (Og ikke la deg lure av ei Cup-bombe i nye og ne…)

For tabellene lyver ikke, resultatene over tid lyver ikke, tradisjonen lyver ikke.

Det er tøffe tak å satse på hver sin tue, og det kan fort koste mer enn det smaker. Skal man fortsette ”grendetaktikken” og kjempe lokalt mot hverandre i higen etter en mulig kortvarig suksess der fremme? Cupsuksessen gjør at det blir varmt, men også fort kaldt.

Det er fostret mange gode talenter i Gjøvikregionen, så det står ikke på det. Men utfordringen er at de fleste utfører sine største bragder andre steder enn på hjemmebane, og det er etter hvert blitt ganske mange toppklubber i andre deler av landet som har nytt godt av våre beste jenter og gutters fotballtjenester.

Gjøvikregionen har hatt sine glansdager med cupgull og toppdivisjonsspill, og det er stor stolthet å spore i klubbhusene til Gjøvik-Lyn, Kapp og Raufoss. Vil man at dette skal skje igjen? Tenk og på ny få til skikkelig toppfotball der klubbene organiserer toppsatsningen med ett mål for øye; å ta opp kampen mot klubber som Lillestrøm, Vålerenga og Brann. Få til toppfotballag på dame- og herresiden som kan hamle opp med de beste. Regionen kan klare det igjen, men det er annerledes nå enn før, nå må man stå samlet for å nå toppen, først da kan man på ny skape fotballhistorie i Gjøvikregionen.

Fotball er engasjement og følelser. Å drive toppfotball i sin egen lille grend er en utfordring, og jeg tar av meg hatten for de som år etter år kjemper for at det sportslige og budsjetter skal være på stell, og som har en evig tro på at noe stort skal skje, og gjerne bli stabilt over tid. God økonomi og stabilitet i drift er helt avgjørende for å lykkes i kampen mot de store i norsk fotball. I god økonomi legger jeg også egenproduksjon av spillere som vil bli i regionen, ta utdannelse og leve sine liv i en levende region full av muligheter. Gjøvikregionen har så mangt, 60 000 innbyggere, spennende jobber, internasjonale skole, universitet og et yrende kulturliv. Med andre ord et helt topp utgangspunkt og grunnlag for toppfotball.

Se for deg følgende scenario der OAs Knut Befring kommenterer en fremtidig toppfotballkamp mellom vårt lag Vestoppland Toppfotball og Bodø-Glimt;

«Kjære OA TV seer, velkommen til flotte Mustad stadion her på Vardal, det er en flott dag, og vi gleder oss til et spennende oppgjør mellom våre gutter og de regjerende mesterne fra Bodø. Da er kampen i gang, og vi går rett i angrep, nydelig pasning fra Eina Sportsklubb ut på flanken hvor Snertingdal IF lurer av venstrebacken med en nydelig overtrekksfinte, innlegget kommer, det er perfekt lagt, og der kommer Vardal IF på i et glimrende timet løp og stanger ballen inn bak landslagskeeperen som er sjanseløs, nydelig angrep, og 1-0 til oss! Vi er nå over i andre omgang, og FK Toten har stoppet alt av farlige situasjoner fra motstanderen i dag, med god hjelp fra en suveren Kolbu/KK i mål. Raufoss fotball og FK Gjøvik-Lyn kombinerer fint på høyresiden og fører ballen fremover fra backplass, tar med seg Biri IL i det oppbyggende spillet, Bøverbru IL støtter fint opp og legger en lissepasning på tvers til Kapp IF som crosser tilbake til en godt plassert NFK Breiskallen som sender ballen videre til Redalen IL som prøver på innlegg, men en bodøværing blokkerer til corner. Hør på stemningen som stiger når Reinsvoll IF gjør seg klar til å ta den vante farlige innover skrudde corneren vi har sett i nota så mange ganger før. Hele laget står klare inne i feltet. Corneren slåes, og Skreia IL stusser på første, og på bakre kommer Vind IL og setter ballen kontant i mål, 2-0 og for en jubel!

Dommeren blåser av kampen etter nok en underholdende toppfotballkamp her i Gjøvikregionen. Vest Torpa UL, Valdres FK, Torpa IL, Ulnes IL, Vang FK, Toppen IL, Søndre land IL og Varde IL stormer banen og hyller sine lagkamerater etter nok en flott hjemmeseier.

OA og Knut Befring takker for i dag, og ønsker velkommen tilbake om to uker når SK Brann kommer på besøk.»

Herlig ikke sant?!

Jeg spør, hvorfor ikke? I disse tider da samhandling og fellesskapstanken er mer aktuell enn noen gang, kan fotballen i regionen gå foran som et godt eksempel. Gi breddeklubber gode vekstvilkår for lek, moro og talentutvikling i hver sin grend, men tenk stort, og la de som vil til topps konkurrere og jobbe sammen med de beste. Noen klubber har samarbeid om blant annet talentutvikling allerede, og det er bra, men det er ikke nok. For å lykkes trenger alle å samles om en felles satsning, gjerne på nøytral grunn – på tide å bygge en bro mellom klubbene?

Tidligere fotballpresident Yngve Hallén har i en artikkel på NFF sine sider uttalt følgende;

”Skal vi løfte norsk fotball er vi avhengig av alle, ha høyere kvalitet i alle ledd, lære av våre feil og at mangfoldet skal være vår styrke”.

En egen toppklubb i Gjøvikregionen med felles målsetning vil med stor sannsynlighet trigge investorer, næringslivet, det offentlige og publikum til å virkelig få til noe stort, kan man ha troen på det?

Store sponsorer og investorer må gå foran. Som alle vet er det penga som rår, og da må noen bestemme seg for å satse og ha troen på ett topplag i en samlet region. Selv er jeg klar for å jobbe og bruke tid for å få til toppfotball, men det er kun hvis regionen vil gjøre noe, og det samlet.

Dag Arnesen

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *