5 tips til hvordan du lykkes som toastmaster
Det er en stor ære å bli spurt om å lede et bryllup. Men hvordan gjør du det, egentlig?
– Mange er flinke til å ta ordet og snakke i store forsamlinger, men en god toastmaster må både kunne lese rommet og holde styr på alt som skal skje.
Det forteller Thomas Bendiksen Dahlberg. Han er profesjonell toastmaster, og har mer enn hundre bryllup bak seg. Dahlberg mener gode forberedelser er alfa og omega for en vellykket feiring.
For selv om det er stor stas å få være toastmaster, kan det også være krevende. I likhet med prosjektlederrollen, bør du som toastmaster være god på planlegging, organisering og oppfølging. Evnen til å ha kontroll, og kunne håndtere utfordringer og usikkerheter som skulle dukke opp, er også viktig.
I tillegg handler mye av toastmasterjobben om å forstå selve rollen.
– Tenk gjennom hva du skal oppnå og hvordan. Hvilke behov skal du dekke? Ta rollen din på alvor, og tør å ta plass, forteller Randi Garmann Lønrusten, coach og foredragsholder i EgoErgo, som jobber med retorikk som virkemiddel.
– Du kan få til mye ved å være bevisst på stemme og kroppsspråk, understreker hun.
Her er fem proffe tips til deg som skal lede brudeparets store dag:
1. Bli kjent med talerne
Noe av det viktigste du gjør som toastmaster, er å sørge for at talerne blir introdusert når de skal. For å gjøre denne jobben best mulig, bør du lære deg litt om talerne selv.
– Når jeg har mottatt en ferdig liste over hvem som skal tale, gjør jeg research på dem, slik at jeg kan lage gode introduksjoner på hver taler på selve dagen, sier Dahlberg, som også pugger navnene til alle på talelisten.
– Det er alltid hyggelig å bli sett, og jeg opplever at talerne blir mer avslappet og føler seg velkomne når de får denne ekstra oppmerksomheten, forteller han.
Når det gjelder selve talelisten, er det vanlig å snakke med brudeparet om hvem de ønsker skal tale. Deretter kan gjestene oppfordres til å sende en e-post til toastmaster innen en tidsfrist, hvis de ønsker å bidra.
– Normalt er det gjerne 7-9 talere. Jeg kontakter dem via telefon eller e-post i forkant, og viser dem kjøreplanen slik at de vet når de skal tale.
2. Lag en vanntett kjøreplan
Toastmasterrollen krever god planlegging og orden. Du skal ha oversikt over talerlisten, middagsservering, kaffeservering, selskapsleker, rømningsveier, toaletter og eventuelle spesielle behov gjestene måtte ha.
–Jeg pleier alltid å lage en kjøreplan fra vielsen til bryllupsdansen, som jeg også deler med kjøkkenet, sier Dahlberg.
Han anbefaler et par taler etter forretten, tre-fire taler etter hovedretten og så resten etter desserten. Hvis noen melder seg på talerlisten etter kjøreplanen er skrevet, så inkluderer han dem bakerst i listen.
I stedet for å stå med et papir i hånden, anbefaler Dahlberg å lage kort som du kan bruke foran forsamlingen. Selve kjøreplanen pleier han å ha på innerlommen. Pappkort synes også Lønrusten er en god idé.
– Hvis du trenger en lapp foran deg, så er det lurt med små pappkort som er helt stive. På den måten vil det heller ikke synes hvis du er nervøs og skjelver på hendene, sier hun.
3. Les rommet
Som toastmaster er du ikke bare brudeparets representant, men også gjestenes.
– En toastmaster skal være trygg og positiv. Det betyr ikke at du trenger å dra på med masse vitser. Jeg prøver egentlig aldri å være morsom, sier Dahlberg, som heller fokuserer på å inkludere alle gjestene som er der.
– Hvis det er noen fra utlandet til stede, så pleier jeg å passe på å få med det. Da blir de ofte overrasket og føler seg inkludert, sier han.
Å fokusere på rollen sin og rommet man er i, tror Lønrusten er lurt. Det vil også kunne hjelpe på nervøsiteten.
– Det handler om å glemme seg selv litt. Når vi blir nervøse, blir vi ofte ganske selvopptatte. Prøv å snu kamera bort fra deg selv, sier Lønrusten, og anbefaler å holde dialogen med publikum løs og ledig.
– Spill på det gjestene sier og inviter dem inn i samtalen. Det skaper god stemning, sier hun.
Les også: Den ultimate prosjektguiden for deg som skal arrangere bryllup.
4. Husk barna!
Barn synes ofte lange middager er kjedelige, og skjønner ikke alltid hva et bryllup betyr. Siden din rolle er å passe på at gjestene har det bra, er det derfor fint om du også henvender deg til barna.
– Bruk navnene deres! Med en gang barn hører navnet sitt, så er de til stede. Jeg liker å komme med noen overraskelser, et kinderegg i lommen for eksempel, sier Dahlberg.
Han pleier også å gjøre litt ekstra research på barna, sånn at han kan skryte av dem eller inkludere dem i historier om brudeparet.
– Det pleier å være veldig populært. Barn blir ikke så flaue som oss voksne, de liker oppmerksomheten, sier han.