NÆRINGSLIV OG ARBEIDSLIV

Mens mer tilpasset arbeidshverdag kan være løsningen som får eldre arbeidstakere til å stå i jobb enda lengre, ønsker yngre ansatte seg en arbeidsplass de blir stolte av å tilhøre.

Innfallsvinklene var høyst ulike da et sammensatt ekspertpanel under Industriforum-konferansen i Kongsvinger denne uka drøftet hvordan lokalt næringsliv skal løse utfordringen med å skaffe seg og beholde kompetansen de til enhver tid trenger. 

Rekrutteringsproblemer er en velkjent utfordring for offentlige og private virksomheter – både i Kongsvinger-regionen og ellers i landet. 

– Mange av dagens eldre arbeidstakere ønsker å stå i jobb lengre enn tidligere, men helst litt mer tilpasset enn før – for eksempel i litt redusert stilling eller med litt andre oppgaver. Ved å gjøre individuelle justeringer i arbeidshverdagen for denne gruppen vil mange virksomheter kunne beholde viktig kompetanse og stabil arbeidskraft enda lengre, mente regionbanksjef Per Nygaard i Sparebank1 Østlandet.

Lurt med aldersspredning

Han tviler på premisset om at eldre ansatte alltid ønsker å gå over i pensjonistenes rekker så tidlig som mulig. Men de ønsker seg kanskje en større andel fritid enn tidligere. 

– Jeg tror det handler om å bli sett, at arbeidsgivere må bli flinkere til å kommunisere med de mest erfarne ansatte om hva slags arbeidshverdag hver enkelt vil ha. Det hjelper om man føler seg ønsket! Dermed vil virksomhetene kunne nyte godt av erfaringen og kunnskapen rutinerte ansatte har. det vil være bra for å videreføre bedriftskulturen, og jeg tror det sosialt er gunstig å ha aldersspredning i arbeidsstokken, la han til.

– Gjør oss stolte!

Bærekraftsansvarlig og kommunikasjonsleder Ingvild Isene Lind er en av initiativtakerne til nettverket Professionals i Kongsvinger. Hennes innfallsvinkel er at virksomhetene må gjøre seg attraktive på nye måter.

– Jeg tror bedriftene må ha mer fokus på å være en arbeidsplass de ansatte kan identifisere seg med, rett og slett at de føler en stolthet ved å jobbe der. Bedriftene må tilby mer enn lønn og kule arbeidsoppgaver. De bør vise at de tar samfunnsansvar, for eksempel gjennom bevisste bærekraftsgrep og sosialt engasjement i lokalsamfunnet. Gjør oss ansatte stolte over å jobbe akkurat der vi er, poengterte hun.

De 170 deltakerne under Industriforum – som ble arrangert i Sentrum videregående skole i Kongsvinger denne uka, fikk høre en interessant paneldebatt rundt temaet «hvordan bygge et sterkt og framtidsrettet arbeidsmarked i Kongsvinger-regionen i framtida?».

Mangler søkere

Problemstillingen er faktisk at det er flere ledige stillinger ved regionens arbeidsplasser enn det er arbeidsledige/aktuelle søkere fra det samme området. Derfor blir kampen om kvalifisert arbeidskraft ekstra hard, og i mange tilfeller er løsningen å gjøre det attraktivt for utenbys søkere å flytte hit. 

Både Vegard Herlyng, daglig leder ved Høgskolesenteret i Kongsvinger, og Caroline Nilsson fra NAV la ekstra vekt på mulighetene for å skaffe seg tilleggs- eller videreutdanning. – også i voksen alder

Noen ganger kan intern opplæring, for eksempel gjennom å bruke erfarne ansatte som mentorer, være tilstrekkelig for å gi ansatte ekstra og skreddersydd kompetanse.

– Ingen angrer

– Det er nødvendig å senke terskelen for å ta tilleggsutdanning. Virksomhetene må gjøre det enklere og mer attraktivt for den enkelte å oppdatere seg. Samfunnet opplever en form for kompetansekrise. Men jeg har aldri truffet noen som har angret på at de skaffet seg noen ekstra studiepoeng eller oppdaterte fagkunnskapene sine med nye kurs i godt voksen alder, understreket Herlyng.

– Flere arbeidsgivere bør ta direkte kontakt med oss i NAV for å høre om vi kan bidra når det gjelder tilrettelegging, både for enkeltmennesker og grupper. Mange av dem som er i utenforskap nå mangler bare erfaringer som kan gi dem mestringsfølelse nok til at de får tilbake energien og motivasjonen som skal til for å kunne delta i arbeidslivet, sa Nilsson blant annet.