IDT Solutions AS

Min arbeidsplass på Lena, der jeg jobber som forretningsutvikler.

IDT Solutions AS med sine 40 ansatte har siden 1995 vist at de er en av Norges fremste industribedrifter med innovasjonsevne fra start til mål. Siden år 2000 er det produsert 200 000 hev/senk kontorunderstell, og vi er en av Norges største produsenter av elektrokomponenter, og leverer til elektroinstallatører i Norge, Belgia, Sverige og England. De ti siste årene har sentrale deler til Norges mestselgende rullatorer blitt produsert i IDT sine robotceller. Og vi er produsent av operatørsentralen Commando som er tilpasset de mest krevende og profesjonelle arbeidsmiljøer 24/7.

IDT har gjennom sitt mangeårige samarbeid med Olympiatoppen, indirekte og direkte sørget for norsk gull i Nordiske grener. Bidraget er en unik slipeteknologi, samt smarte løsninger installert i norske smøretrailere. Vi jobber også tett med smøreteamene i landslagene for å påvirke miljøet med bedre og mer effektive løsninger som gjør smørebuer og smørebusser mer miljøvennlige og mindre helseskadelige. IDT sørger for løsninger som gir meget tilfredsstillende resultater for godt avsug og rensing av røyk/gasser og partikler.

Det tette samarbeidet med Olympiatoppen har også resultert i produksjon av verdens beste rulleski. Treningsutstyr som er uunnværlig for norske, svenske, tyske og italienske skistjerner i sesongoppkjøringen. Det er også gledelig å se at unge lovende løpere og mosjonister ser effekten av å ha rulleski som en viktig del av sin treningshverdag.

IDT Utemiljø er IDT sitt nyeste forretningsområde. Med blant annet rekkverk i aluminium og glass, for boliger og hytter.

I grunnvollene hos IDT er ligger en kompetanse innenfor bearbeiding av aluminium. Dette fornybare og miljøvennlige materialet benyttes i alle produkter som utvikles hos IDT. Det har i mange år pågått en prosess «fra stål til aluminium», som er en del av bærekraft-strategien til selskapet. IDT Exchange sørger for gjenbruk av alle IDT sine produkter, og er et viktig bidrag til en mer bærekraftig fremtid.

IDT har i en årrekke vært foregangsbedrift i bruken av roboter i sin produksjon, og IDT kan skilte med en helautomatisk produksjonslinje som leverer samme konstante høye kvalitet, hver gang. Vi utvikler til stadighet nye produkter innen våre forretningsområder, og det unike i denne prosessen er at vi er selvgående for store deler av vår verdikjede. Foruten å utvikle produkter, designer vi og produserer selve produksjonsutstyret og maskinene som utgjør produksjonslinjen i egen fabrikk. Ikke minst har vi egen salgs- og markeds- og ordreavdeling som ivaretar IDT sine kunder i inn- og utland. IDT har en økende andel eksport, og har Gjennom Global Gateway prosjektet hos Innovasjon Norge utsikter til å øke dette ytterligere fremover.

IDT Solutions på Toten kaprer kunder innenlands og utenlands gjennom en effektiv og smart produksjon. Det viktigste er dog den kunnskapen som de ansatte innehar, så vel mekanisk som teknologisk. Bedriften ønsker seg hele tiden videre, og er i disse dager delaktig i programmet FabL, som har til hensikt å ytterligere forbedre og effektivisere produksjonen gjennom raskere læring og deling av kompetanse. I denne prosessen vil AR og VR teknologi bli en sentral del av det fremtidige arbeidsmiljøet. Vil også nevne at IDI Solutions har vært, og tar del i forskningsprosjekter sammen med utdanningsinstitusjoner, bedrifter og forbund til en verdi av 100 millioner. Vi har for tiden to pågående prosjekter, det ene er «Nano to glide» som er et samarbeid mellom NTNU, Olympiatoppen, Swix, Madshus og IDT. Det andre prosjektet er «Adapt al» i samarbeid med NTNU, Sintef, Raufoss Technology, Flokk, Hydro og IDT.

Vi er også stolte over å ha hjulpet en hel del gründere opp igjennom årene. En produktidé trenger ofte profesjonell starthjelp, og IDT kan bidra med mekanisk og teknologisk kompetanse i tidlig fase der vi sammen med gründeren videreutvikler ideen, lager prototyper, og tilbyr en full produksjon.

Til slutt vil jeg nevne at IDT Solutions er igjen sertifisert som Great Place To Work, frem til desember 2023.

Verden er alltid i utvikling – det er IDT også!

Se presentasjon om IDT Solutions AS

Historien om IDT sports

2006

 • OL i Torino går dårlig. Smørebom og dårlige ski. Marit Bjørgen reiser hjem etter fadese. IDT bestemmer seg for å tilby sin kunnskap og teknologi for å hjelpe landslaget.
 • Landslagets smøreteam klippes

2007

 • IDT presentere sine ideer rundt behandling av ski for landslaget.
 • Utvikling av ny slipeteknologi støttes av Innovasjon Norge og en ny, unik slipemaskin bygges og settes i drift.

2009

 • Slipemaskinen forbedres ytterligere med ny teknologi.
 • IDT får world-wide patent på tekonlogien.

2010

 • Den nye slipeteknologien sørger for flere OL-gull til blant annet Bjørgen og Northug i Vancouver
 • IDTs blir en del av forskningsprosjekt «Skiinnovasjon 2014» som støttes av Forskningsrådet

2011

 • Gulljubel på hjemmebane under VM på ski Oslo med IDT-slip under skiene
 • IDT starter utvikling skianalysemaskinen «Skianalyzer» og smørejern med avsug begynner

2012

 • IDT starter utvikling av egne rulleski sammen med IngvildFlugstad Østberg

2014

 • IDT inngår avtale om å levere rulleski til det norske landslaget
 • OL- gull i Sotsji på IDT-slip og med ski som er spesialplukket av «Skianalyzer»
 • Forskingsprosjektet «Forsprang 2018», som støttes av Forskningsrådet settes i gang

2016

 • IDT blir leverandør av rulleski til alle norske landslag (ski, skiskyting og kombinert)
 • Rulleskiene blir eksportartikkel

2018

 • Johannes Høsflot Klæbo blir IDT-ambassadør og inngår privat avtale med selskapet. En egen Klæbo-ski lages.
 • Mer OL-gull, og Marit Bjørgen tar sin siste olympiske triumf i Pyong Yang på IDT-slip.

2022

 • Verdens beste skiløper J. H. Klæbo fornyer avtalen med IDT. Det gjør også Olympiatoppen og Skiforbundet
 • IDT utvikler nytt rillejern med kraftkontroll, samt ny måleskinne for spenn i skiene

2023

 • IDT jobber med å patentere nye strukturverktøy og nye rulleski

Referanser

 • Felix Breitschadel i OLT. Med PHD som startet samtidig med oss i 2006
 • Arne Lier, prosjektleder OLT
 • Knut Nystad, smøresjef og med i hele prosessen fra 2006
 • Åge Skinstad
 • Jarle Aambø. Tidligere Toppidrettssjef

Fakta om Svein Iversbakken:

IDT gründer og ingeniør Svein Iversbakken er hjernen bak IDT sine løsninger, og har det siste årene lansert produkter som selges verden over.

Totens egn «Petter Smart» fullførte ingeniørutdannelse på Gjøvik tidlig på nitti tallet, og har siden 1995 benyttet all sin kompetanse og kreativitet til å sette IDT og Toten på kartet. Han yter stor respekt innad i selskapet, og ikke minst ute hos leverandører og kunder. Hans kunnskap gjør også at noe «sære» men bevisste toppidrettsutøvere lytter nøye når Svein utaler seg.

I samarbeid med kolleger og kunnskapsmiljøer innen akademia og sportsbransjen, har han utviklet sportsprodukter siden 2007. Dette arbeidet har siden bidratt sterkt til norsk suksess og fantastiske resultater i skisporet.

IDT jobber mot en bransje og en idrett der ti og- hundredeler er avgjørende, og kravene til kvalitet og detaljer er ekstrem. Det er derfor gledelig at de fleste skilandslag i verden velger norsk kvalitet og IDT rulleski. Vi snakker også om smøreteknologier som etter avtale med Olympiatoppen holdes på norske hender. Smørebusser og trailere til ski, kombinert og skiskytterlandslaget blir utstyrt av IDT i samarbeid med teknisk personell.

SWIX er en stor kunde hos IDT, og det siste året har IDT med Iversbakken i spissen materialisert og utviklet skirelaterte produkter som selges som SWIX brand, og er tilgjengelig world wide.

En av suksessfaktorene i IDT sitt skieventyr og som har ført Iversbakken og IDT dit de er i dag, er alle forskningsprosjektene man har deltatt i. De mange samarbeidsprosjektene og kunnskapsdelingen med utdanningsinstitusjoner, bedrifter og idrettsforbund er avgjørende for utvikling og videre suksess.

Fra TV2 sporten den 9. april 2023. (Om IDT sitt samarbeid med det norske skimiljøet, og suksessen fra 2010 til dags dato.