Tante Turid sier mye rart om strøm. Har hun rett? Faktisk.no og Eva Akerbæk har sjekket!
Det er jul, og klart for gledelig selskap med diverse slektninger du ikke har sett siden desember i fjor. Vi må fremdeles holde meteren, men det stopper ikke tante Turid fra å si deg noen sannhetens ord om de rekordhøye strømprisene fra andre enden av stua. Men stemmer alt hun sier?
Fortvil ikke – Faktisk.no hjelper deg! I denne artikkelen har de samlet åtte påstander om strøm, og fått hjelp av blant annet Anders Lie Brenna til å sjekke sannhetsgehalten i dem. Han er nyhetsredaktør i bransjeavisen Europower-energi.no.
Påstand: Vi har aldri hatt så dyr strøm som vi har nå.
Det er riktig.
Vi har hatt flere prisrekorder i det siste. Timesprisen for en kilowattime i Sør-Norge på mandag ettermiddag var ifølge Teknisk Ukeblad høyere enn noensinne.
Det er ikke lik strømpris over hele Norge. Slik ser prisutviklingen for de fem ulike prisområdene i Norge ut så langt i 2021:
Påstand: Hvis vi ikke hadde hatt utenlandskabler, ville vi hatt billigere strøm.
Det er ikke sant, ifølge Anders Lie Brenna.
– Uten noen utenlandskabler hadde strømmen i Norge vært svindyr, mye dyrere enn den er nå. Det er fordi vi i stedet måtte ha hatt mye større kapasitet på strømproduksjonen her hjemme i Norge, forklarer Lie Brenna. Det samme skriver NVE.
Siden strømbehovet varierer mye gjennom året, ville vi vært nødt til å ha kapasitet til den kaldeste vinterdagen. Dette ville vært veldig dyrt å bygge ut, men kapasiteten ville stort sett ha stått ubrukt.
Men vi ville ikke hatt billigere strøm med flere kabler heller, ifølge Lie Brenna:
– Med et massivt antall kabler hadde vært vi vært enda tettere koblet på Europa, og vi ville ligget enda tettere opp mot de høye strømprisene der.
Det er vanskelig å si hva som er en riktig balanse i dette regnestykket, sier Lie Brenna:
– Hva som er riktig dimensjonering av Norges egen kraftproduksjon og antall utenlandskabler vil variere, nesten fra dag til dag.
Hvis vi bare tenker på effekten av de to nye kraftkablene til Tyskland og Storbritannia, vil de øke strømprisene med noen øre, ifølge Djupskaas i analyseselskapet Refinitiv.
– Det er vanskelig å si for akkurat denne situasjonen. Men for en måned siden gjorde vi en modellkjøring med og uten kabelen til Storbritannia. Da fikk vi ti øre høyere pris i snitt for de neste fem årene, så det har en effekt, sa Djupskaas til Teknisk Ukebladtidligere i desember.
Påstand: Det er noen som tjener store penger på de høye strømprisene, og det er ikke folk flest.
– Det er én gruppe som tjener masse penger på høye strømpriser, og det er kraftprodusentene, sier Anders Lie Brenna.
I Norge er kraftselskapene i all hovedsak eid av det offentlige. Det er dermed staten, fylker og kommuner som tjener mest på kraftproduksjonen. Dette er penger som går inn i budsjettene som blant annet finansierer offentlige tjenester til deg og meg – selv om det kan være en mager trøst når de rekordhøye strømregningene dukker opp i nettbanken.